Александр Дугин заявил в пражскую прокуратуру на министра обороны Чехии

Александр Дугин заявил в пражскую прокуратуру на министра обороны Чехии

Российский философ и политолог Александр Дугин, которого называют главным идеологом «русского мира», подал в прокуратуру Праги заявление о совершенном уголовном преступлении (trestní oznámení) на министра обороны Чехии Яну Чернохову. Об этом во вторник, 4 октября, сообщил портал Aktualne.

Дугин подал заявление по доверенности через чешского адвоката и бывшего сенатора Йиржи Вывадила, который является создателем общественного объединения «Друзья России в Чехии» и одноименной Facebook-группы. Там юрист опубликовал полный текст документа (приведен в конце заметки).

В нем российский политолог обвиняет главу Минобороны ЧР в поддержке и пропаганде терроризма. Именно так Дугин трактует твит, сделанный Черноховой после убийства его 29-летней дочери Дарьи, автомобиль которой взорвали в Подмосковье в ночь на 21 августа (по некоторым данным, мишенью был сам Александр Дугин, который в последний момент пересел в другой автомобиль).

«Я подавляю естественную человеческую реакцию на трагическую смерть. Но это – настоящие убийцы и разжигатели войны. Поэтому мне не жаль ни дочь, ни убитого горем отца. Мне жаль тысячи людей, убитых в результате их пропаганды и мерзкой идеологии. Сегодняшнюю ночь в России запомнят», - написала тогда Чернохова в своем Твиттере.

Позднее она добавила, что не считает свою позицию аморальной, поскольку «между радостью от произошедшего теракта и жалостью к смерти фашистского пропагандиста есть принципиальная разница».

Комментируя сегодняшнюю новость об обращении Дугина в прокуратуру, министр обороны справедливо заметила, что подать подобное заявление в Чехии может кто угодно и на кого угодно. Само по себе оно ничего не означает.

«Заявление об уголовном преступлении, даже очевидно бессмысленное, может подать каждый. Вывадил наконец-то получил инструкции из Кремля, и теперь ему предстоит доказать своим товарищам, что его сердце по-прежнему верно и преданно бьется для Путина. Меня это заявление совсем не беспокоит. Чего не могу сказать про предательство государственных интересов со стороны некоторых продажных людей», - заявила Чернохова.

Теперь по закону прокуратура обязана проверить обращение, однако уже сейчас очевидно, что дело вряд ли получит ход.

Напомним, 23 августа на заседании Совбеза ООН российский постпред Василий Небензя обратил внимание на комментарий Черноховой о гибели Дарьи Дугиной, назвав его открытой поддержкой и пропагандой терроризма.

«Даже если не говорить о нормах морали, подобные высказывания, по сути, являются открытой поддержкой и пропагандой терактов в отношении гражданских лиц. Ожидаем, что компетентные органы Чехии серьезно отнесутся к заявлению министра обороны этой страны и дадут им соответствующую оценку», - сказал дипломат.

Заявление российского пострпеда тогда в Чехии не оценили.

«Обвинение Яны Черночовой в поддержке терроризма со стороны любого представителя Российской Федерации, которая совершает военные преступления в Украине, нельзя считать ничем иным, как проявлением высшего цинизма», - прокомментировал скандал глава чешского правительства Петр Фиала.

В аналогичном ключе высказался и министр иностранных дел Ян Липавский.

«Я решил вызвать посла России в МИД Чехии. Заместитель министра Ярослав Курферст решительно осудил возмутительные и лживые обвинения России в адрес Чехии в Совете безопасности ООН. Если Россия хочет говорить о терроризме, то пусть сначала подметет собственный порог (наведет порядок у себя, -прим. ред)», - написал он в Твиттере.

Приводим текст заявления Александра Другина, поданного в пражскую прокуратуру:

 

JUDR. JIŘÍ VYVADIL advokát

sídlo: Panenky 353, 190 16 Praha 9, GSM: 606647760; e-mail: J.Vyvadil@seznam.cz; IČ: 66204950; bankovní spojení: ČSOB, č.ú.: 209511549/0300

Vrchní státní zastupitelství v Praze

nám. Hrdinů 1300, 140 00 Praha 4-Nusle

Oznamovatel : Alexandr Geljevič Dugin, nar.7. ledna 1962, Brjusov pereulok, dům č.11, budova 1, 125009 Moskva, Rusko

zast. JUDr. Jiřím Vyvadilem, advokátem, se sídlem Panenky 353/12 190 16 Praha 9 – Koloděje

Podezřelý : Jana Černochová , nar. 26. října 1973, ministryně obrany ČR

pro zvlášť závažný zločin podpory a propagace terorismu podle § 312e odst. 1,4 a) tr. zákoníku

T r e s t n í o z n á m e n í

Datovou schránkou

Jako otec Darji Duginové, brutálně zavražděné teroristickým útokem, jsem samozřejmě obdržel celou řadu projevů sympatií nejen z Ruska, ale z celého světa. Bez ohledu na současný poměr k Rusku či k vojenskému konfliktu na Ukrajině, papež František vyjádřil politování nad smrtí mé dcery, kdy během generální audience ji označil jako nevinnou oběť války. Ale podobně i mluvčí ministerstva zahraničních věcí USA, na dotaz novinářů během svého pravidelného briefingu prohlásila, že Spojené státy jednoznačně odsuzují úmyslné útoky na všechny civilisty.

Jediné kruté a necivilizované prohlášení ve světě zaznělo z Prahy z úst české ministryně obrany Jany Černochové, která zareagovala na svém twitterovém účtu takto :

„Potlačuji přirozenou lidskou reakci na tragickou smrt. Ale toto jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi lito ani dcery, ani truchlícího otce. Je mi líto tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie. Dnešní noc na 21.8. si v Rusku zapamatují.“

Česká republika je vázána četnými úmluvami o potírání terorismu, do jehož rámce jako jedna z nejobvyklejších forem nepochybně spadá vražda způsobená výbuchem auta. Je zřejmé, že podezřelá plně ztotožňuje s motivy jeho pachatelů a podporuje je. Vzhledem k tomu, že podezřelá je vysoká ústavní činitelka, navíc ministryně obrany do jejíž kompetence spadá minimálně částečně boj proti mezinárodnímu terorismu, nabízí se závěr, že Česká republika jejím prostřednictvím terorismus v mezinárodním měřítku podporuje.

To platí tím spíše, že se od výroků jmenované nikdo za Českou republiku nedistancoval a naopak i předseda vlády prakticky na každou výtku k činnosti jeho vlády dál prohlubuje protiruskou xenofobii a naposledy tak učinil při komentování svolání protestních demonstrací, kde cíl účastníků byl nepochybně v souladu s Chartou OSN a požadovali, aby Česká republika ukončila podporu této války…

I jednání premiéra, zejména je-li činěno se zvláštním důrazem na televizní kamery je podle informací, které jsem obdržel trestné podle § 356 odst. 1,3 trestního zákona jako trestný čin pPodněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a tento nebezpečný trend v české společnosti jen posiluje.

Bylo mi vysvětleno, že i členové těchto stran v předchozích vládách, například za pana Václava Klause rozhodně nesdíleli rusofóbie a měli korektní vztah ke všem národům včetně ruského. Takové jednání, kterého se dopouští dnešní členové vlády, by se v minulosti členové konzervativní strany zcela určitě vystříhali. Změna nastává až nyní a lavinovitě se šíří. Uvádím to proto, že i podezřelá snad nabyla dojmu, že se může dopouštět podobných výroků, jakkoliv jsou trestné v celém civilizovaném světě.

Je věcí českých občanů, s čím jsou spokojeni a s čím nikoliv. Jako Rus cítím samozřejmě zadostiučinění, že například radnici Prahy 6 už nepovede starosta p. Kolář, který odstranil sochu osvoboditele Prahy maršála Koněva. Přece jenom, alespoň částečná sebereflexe zřejmě přichází.

Soustředím se však na čest a úctu ke smrti své skvělé dcery a k odsouzení těch, kteří teroristický čin její vraždy schvalovali. Na to mám plné právo jako otec, jako Rus jako člověk.

I když se často pohybuji v mezinárodním prostředí, ani v dalších zemích Evropské unie takové necivilizované v tomto extrémním pojetí jsem nezaznamenal, jakkoliv přirozeně vztah k Rusku jako k velmoci je, ale to je normální rozdělen, tak jako je jistě rozdělen například ve vztahu k USA.

Podezřelá se ani následně od svých výroků nedistancovala, ale naopak jejich hrůznost a škodlivost zostřovala. Byla mi předložena a přeložena část její korespondence z tisku, kde na kritiku například bývalého ministra zdravotnictví Němečka uvedla:

„Stojím si za každým slovem. Vaše slova mi připomínají bolševické propagandisty po operaci Anthropoid, pane doktore. Nebudete teď požadovat po rodinách parašutistů, aby se omluvily za atentát na R. Heydricha a po politicích, aby ho nenazývali hrdinským aktem, že ne?“

Taková argumentace je zcela nepřijatelná. Má dcera ani já jsme na rozdíl od zastupujícího říšského protektora v Protektorátu Böhmen und Mährend Reinharda Heydricha nenechávali zatýkat a posílat bez soudu na oprátku tisíce českých vlastenců a nenaplánovali jsme ve Wannnesee tzv. konečné řešení židovské otázky, jejímž důsledkem byly umučeny či zplynovány milióny Židů Jeho odstranění bylo proto zcela legitimním aktem ochrany.

Podle § 312e odst. 1, 4 a) tr. zákoníku se zvlášť závažného zločinu podpory a propagace terorismu dopustí ten, kdo mimo jiné veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele a bude potrestán odnětím svobody na pět až patnáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku spáchá-li uvedený čin mimo jiné veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Podezřelá se uvedeného jednání dopustila úmyslně, minimálně v nepřímém úmyslu.

Jednání podezřelé nepochybně naplňuje znaky uvedeného zvlášť závažného zločinu. Nemůže obstát její účelová obhajoba, že použitím slov „a není mi lito ani dcery, ani truchlícího otce…“ přece teroristický akt neschvalovala. Co jiného takové konstatování znamená? Samozřejmě, že souhlas a podporu. Uvedením tohoto výroku na twitteru, dnes nejpoužívanějšího média politiky, i upozorňovala na myšlenky, které chtěla propagovat. Znaky trestného činu v uvedené kvalifikované skutkové podstatě jsou proto jednoznačně naplněny.

Jednání podezřelé je mimořádně škodlivé a bylo by v rozporu se zásadami právního státu, kdyby nebylo řádným a spravedlivým postupem postiženo.

Oznamovatel, žádá, aby byl prostřednictvím svého zvoleného zmocněnce o opatřeních, které budou věci učiněny prostřednictvím svého zvoleného zmocněnce, který bude přirozeně oprávněn učinit opravné kroky, pokud nebude zvoleno jedině možné spravedlivé řešení, podle kterého podezřelá, vzdor své poslanecké imunitě bude podrobena trestnímu stíhání.

V Moskvě, dne 14. září 2022

Alexandr Geljevič Dugin

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, там новости выходят быстрее


RegioJet запустила прямой поезд из Праги в Украину
Чехия аннулировала ПМЖ стороннику русского мира Барабанову. Он – гражданин Украины